Lezingen

De dynamiek van het Koreaanse schiereiland

Datum: maandag 19 februari 2024
Tijd: 14.00 uur
Plaats: Cultureel Centrum Jan van Besouw
Kosten: € 6,00 voor leden,
voor niet-leden €8,00

Belangstellenden kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar kenniskring@seniorengoirle.nl

In deze lezing kijken we naar de recente geschiedenis, het dagelijkse leven in en de verhoudingen tussen Zuid- en Noord-Korea. Na een korte introductie over Koreaanse geschiedenis en cultuur beginnen we in de vroege twintigste eeuw, wanneer het Koreaanse schiereiland na decennia kolonisatie door Japan en de daaropvolgende Korea-oorlog in tweeën wordt opgedeeld.
Vervolgens kijken we naar de economische ontwikkeling van de beide landen en de manier waarop zij in de wereld zijn komen te staan. Tijdens deze tijdreis naar het heden komen onderwerpen zoals de levensstandaard, sociale voorzieningen, werk, politiek en andere zaken aan bod die de inwoners van het schiereiland en de landen eromheen bezighouden.

Elmer Veldkamp is universitair docent Koreastudies aan de Universiteit Leiden. Daar geeft hij college over (beeldvorming van) hedendaagse Koreaanse cultuur en erfgoed en materiële cultuur. Een belangrijk punt in zijn onderzoek is de vraag, hoe mensen in het heden betekenis toekennen aan het verleden en het willen bewaren, onthouden en vastleggen door er een speciale status als erfgoed aan toe te kennen. Is het traditionele beeld dat wij voor ogen hebben als we aan het Koreaanse schiereiland denken accuraat, en sinds wanneer is dat beeld bepalend geweest voor de identiteit van de landen daar?