Lezing

Het ontstaan van Israël en de Palestijnse kwestie

Gerard Olthof (1954) studeerde Geschiedenis aan de K.U. Nijmegen. Daarna werkte hij als docent in het voortgezet onderwijs; later was hij conrector, rector en onderwijsbestuurder.

Datum: maandag 23 september 2024
Tijd: 14.00 uur
Plaats: CC Jan van Besouw
Kosten:€ 6,00 voor leden; voor niet leden € 8,00

Aanmelden: kan door een e-mail te sturen naar kenniskring@seniorengoirle.nl

Uw aanmelding wordt definitief nadat u een bevestiging heeft ontvangen en het bedrag voor toegang is overgemaakt. Betalingsinstructies ontvangt u in de bevestiging.

Gerard Olthof komt vertellen over het ontstaan van Israël en wat daarbij de rol van de grote mogendheden was. Ook de positie van de Palestijnen en de verschillende Palestijnse bevrijdingsbewegingen komt aan de orde. 

Het Midden-Oosten is de schakel tussen Europa, Azië en Afrika. Het gebied is in de afgelopen 150 jaar economisch en strategisch belangrijk gebleken, mede vanwege de aanwezigheid van het Suezkanaal en een enorme olie- en gasvoorraad.

De wortels van het ontstaan van de staat Israël vinden we in de Eerste Wereldoorlog. Na een periode van de Britse bezetting van Palestina met daarna het gruwelijke lot van het Joodse volk in de periode 1933-1945, ontwierpen de Verenigde Naties een plan waarin de Joden een eigen staat kregen. Ook de in Palestina wonende Arabieren (Palestijnen) zouden een eigen staat krijgen.

In 1948 werd de staat Israël uitgeroepen. Het leidde onmiddellijk tot oorlog(en) met Arabische buurlanden en het ontstaan van het probleem van de Palestijnse vluchtelingen. Hoe heeft Israël zich tot op heden weten te handhaven in het Midden-Oosten en welke belangen heeft het bij de gebieden die het in 1967 veroverde.