Huisbezoekproject

Elke dag worden we er mee geconfronteerd dat de zorg op dit moment onder druk staat. We weten ook dat door de vergrijzing het aantal ouderen dat behoefte heeft aan zorg op afroep en 24-uurs zorg toeneemt. Dit zal deels opgevangen moeten worden door extra verpleeghuiscapaciteit en deels door geclusterde woonvormen. Maar het is door deze ontwikkeling ook heel belangrijk dat ouderen zelf zo lang mogelijk zelfstandig blijven en dat we elkaar ondersteunen, zodat de professionele zorg voor de echt kwetsbaren in stand blijft.

Daarom is Senioren Goirle gestart met een huisbezoekproject. We willen graag weten hoe het met onze leden gaat en hoe zij zich voorbereiden op ouder worden. Uit onderzoek blijkt dat we al best veel goed doen in Nederland, maar dat we vooral de insteek missen van ergens bij horen en meedoen, van verbondenheid met anderen. Bewezen is dat dit een belangrijke voorspeller is van langer gezond blijven.

Hoe werkt het in de praktijk, de vrijwilligers
We zijn een grote vereniging van bijna 1400 leden, waarvan ieder lid een uitnodiging krijgt voor een gesprek. Dit betekent dat de huisbezoeken over een langere periode gaan lopen, naar schatting 2 jaar. De huisbezoeken worden gedaan door vrijwilligers, leden van onze vereniging die een training hebben gehad en goed de weg weten in de sociale kaart van Goirle. In de gesprekken kijken we niet (alleen) zoals vaak, naar klachten of gezondheidsproblemen en hoe die eventueel opgelost kunnen worden. Mensen zijn immers niet hun aandoening, we gaan in gesprek over hun veerkracht en wat hun leven betekenisvol maakt.

De gesprekken
We doen de gesprekken met alle leden, per wijk. In oktober 2024 zijn we gestart in het centrum. De leden krijgen een brief en worden daarna gebeld door een van de vrijwilligers. De eerste resultaten zijn positief, veel leden stellen een bezoek op prijs. In de eerste huisbezoeken kwamen we veel ouderen tegen die actief en veerkrachtig zijn en het leven nemen zoals het komt, ook met beperkingen.
Maar we zien ook behoefte aan meer contact of zorgen over de toekomst. Vanaf maart 2025 gaan we verder in andere wijken in Goirle, als eerste in de Hellen.

Het vervolg
Nu zijn we er natuurlijk niet met een eenmalig bezoek. Na de huisbezoeken in een bepaalde buurt zetten we daarom de zaken op een rij, samen met geïnterviewde ouderen. Deze bijeenkomsten zijn vrijblijvend, uiteraard zijn er ook leden die bezocht zijn die daar niet aan willen deelnemen.
We analyseren tijdens die bijeenkomsten met elkaar de input vanuit de huisbezoeken en kijken waar een vervolg nodig en mogelijk is, met inzet van leden.

Voor een vervolg kijken we niet zozeer naar het opzetten van allerlei nieuwe activiteiten, maar willen we nauw aansluiten bij alles wat er al in Goirle is en samenwerken met burgerinitiatieven en andere partijen als het Dorpsteam en Thebe. We zijn met hen in gesprek over een goede manier waarop in Goirle mensen elkaar wat meer hulp kunnen vragen of geven. In sommige buurten komt dat min of meer automatisch tot stand bijvoorbeeld via buurtapps of -verenigingen en in andere buurten vraagt het wat meer ondersteuning.

Huisbezoeken 80-jarigen
Door deze ontwikkelingen zijn we gestopt met het benaderen van alle 80-jarigen in Goirle door Vrijwillige Ouderen Adviseurs. De laatste jaren hoorden we steeds vaker dat mensen daar geen behoefte aan hadden en het aantal bezoeken was dan ook zeer beperkt.

Mocht u wel behoefte hebben aan een gesprek vanwege bepaalde problemen of zorgen dan kunt u contact opnemen met onze Onafhankelijke Client Ondersteuners. Zij kunnen u op weg helpen in het woud van regelingen in zorg en welzijn.
U kunt met hen contact opnemen via clientondersteuning@seniorengoirle.nl

Met vragen over het huisbezoekproject kunt u contact opnemen met dienstverlening@seniorengoirle.nl