Lezing

Olympische sporen in Goirle

Datum: dinsdag 4 juni 2024
Tijd: 19.30 uur
Plaats: CC Jan van Besouw in Goirle

Kosten:
€ 5,00 p.p. voor leden van Senioren Goirle en € 8,00 euro voor niet-leden.

Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar secretaris@seniorengoirle.nl 

Uw aanmelding wordt definitief nadat u een bevestiging heeft ontvangen en het bedrag voor toegang is overgemaakt. Betalingsinstructies ontvangt u in de bevestiging.

Komende zomer vinden in Parijs de Olympische Spelen plaats. In de aanloop daar naar toe verschijnt er op 3 juli een boek over alle Olympia-gangers uit Tilburg en omgeving. Een van de auteurs van dit boek is Goirlenaar Thijs Kemmeren. In deze lezing zal hij speciaal ingaan op alle Goirlese deelnemers aan de Olympische Spelen.

Met in Parijs de synchroon zwemmende tweeling Bregje en Noortje de Brouwer en wellicht ook nog de vroegere pupil van sportschool Jan de Rooij: Jur Spijkers. Jacky Groenen zullen we helaas niet in actie zien. Jacky was wel van de partij in Tokio en dat geldt ook voor Bregje en Noortje. Zij staan daarmee in de voetsporen van Goirlenaren die eerder deelnamen aan de Olympische Spelen. Sommigen waren zeer succesvol.
Zoals Ireen Wüst, met zes gouden medailles op vijf Olympische Spelen de meest gelauwerde Nederlandse Olympiër.
Anderen waren minder succesvol. Zoals tennisster Amanda Hopmans. Maar Amanda boekte dan weer wel grote successen als trainer van para-tennisster Diede de Groot, waarmee ze goud won op de paralympische spelen in Tokio.
Andere Olympia-gangers uit Goirle zijn bijvoorbeeld de handboogschutters Tiest van Gestel en Carry Floris, judoka Deborah Gravensteijn, broer en zus Wilbert (hoogspringen), Jeannette Pennings (bobslee) en Marleen van Iersel (beachvolleybal).
Afgezet tegen het aantal inwoners, zou Goirle weleens de beste Olympische gemeente kunnen zijn.