Hulpmiddelen voor ouderen

Wie kan me daarbij helpen?

In de presentatie van Luuk Touw van Thebe Extra vertelde hij over allerlei hulpmiddelen voor ouderen die nu al bestaan en in de toekomst zeker zullen komen.
Doordat de zorg zal afnemen wordt van ons gevraagd zelf meer te doen om langer veilig zelfstandig te blijven wonen. Beugels in douche, vloerverlichting onder bed, antislip strips op de trap, antislipspray voor de vloer van de douche, duidelijk mogelijkheden om ons huis valveiliger te maken. Maar ook een oogdruppelaar en een steunkousenaantrekker maken dat we minder afhankelijk worden.
Met deze mogelijkheden kunnen we met een beetje oefenen wel klaarkomen. Maar het wordt wat anders als Luuk over E-health begint. Wie weet hoe een smartwatch werkt (zelf hartslag, bloeddruk meten?), skinvision (het maken van een foto met je telefoon van een huidafwijking) om maar te zwijgen van op afstand elektrisch openen van de deur of het elektrisch openen van de gordijnen.

Het zal voor veel mensen moeilijk zijn hier mee om te gaan, los van het feit dat dit ingrijpende aanpassingen van je huis vraagt.
Op www.goolsegids.nl wordt veel ondersteuning genoemd maar wellicht is het voor Senioren Goirle in haar nieuwe honk mogelijk om vragen over deze nieuwe producten te beantwoorden en te demonsteren.

Verslag door Simon de Goede

Foto’s Hans Zeijen